Tip Onayı Belgesine istinaden uygunluk belgesiyle tescil işlemi yapılmış olan araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde emisyon seviyeleri aracın orijinal motoru ile eşdeğer veya daha iyi olan motor kullanılmalıdır.
Orijinal tipinin haricindeki motor değişikliğinde;
- Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen ve asgari mevcut emisyon seviyesinde motorlar kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda (yetkili teknik sorumlu tarafından düzenlenmiş) benzinli araçlarda aracın ilk imalatındaki motor gücünden %30 dan fazla güç farkı, dizel araçlarda aracın ilk imalatındaki motor gücünden %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için aracın orijinal motoru ile aynı motor ailesine sahip olması şartı ile egzoz emisyonu ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranmaz.
- Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından (modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor için; egzoz emisyonu, araç dış gürültüsü, motor gücü ve dizel egzoz dumanı mevzuatından ilgili mevzuatına göre uygulanabilir olanlar için tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranır.
Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.
Aracın orijinal tipindeki motor, yenileme işlemi yapılmış olanlar dâhil, kullanıldığı takdirde ve motor blok değişikliklerinde, montaj uygunluk raporu ile proje gerektirmeden değişiklik yapılır.
(Değişik:RG-24/6/2017- 30106) LPG yakıt sistemli araçlarda yapılan motor değişikliklerinde yapılan tadilatın BM/AEK Regülasyon67’ye uygunluğu, LNG/CNG yakıt sistemli araçlarda yapılan motor değişikliklerinde yapılan tadilatın BM/AEK Regülasyon 110’a uygunluğu teknik servis tarafından tevsik edilmelidir.
Motor Değişikliği Tadilat İşlemleri İçin Gerekli Belgelerin Toplanması ve Tescil İşlemi
• Değişiklik yapılan motor için sahiplik belgesi aranır.
• Yurt içinden alınmışsa faturası, (Üreticiden alıcıya kadar kesilen tüm faturaların fotokopisi noter tarafından alınır, noterlikte kalan işleme eklenir ancak son fatura bilgisi ARTES kayıtlarına işlenir.)
• Yurt dışından getirilmiş ise faturası (Faturanın içinde gümrüğün adı ve gümrük beyanname bilgilerinin bulunması gerekir) veya gümrük beyannamesi,
• Noterden satılmışsa noter satış sözleşmesi,
• Garanti kapsamında değiştirilen motor blokları için bayi/firma tarafından düzenlenmiş yazı sahiplik belgesi olarak kabul edilir.
•Aynı marka ve tip motor tadilatı ise (yeni, çıkma veya yenileme yapılmış olabilir) TSE tarafından onaylanan Montaj uygunluk raporu veya 26.04.2017 tarihinden önce düzenlenen “Sınırlı Tadilat Bildirimi” aranır. Sınırlı tadilat bildirimi bulunanlar için “Bilgi değişikliği işlemleri/ Tadilat” ekranından girilerek gerekli alanlar doldurulur ve ilgili alandan “Sınırlı Tadilat Bildirimi” seçilerek işleme devam edilir.
İLETİŞİM
EFLA MÜHENDİSLİK olarak araç tadilat projeleri ve motor değişim projelerinde hizmetinizdeyiz.
Detaylı bilgi almak ve sorularınız için iletişime geçebilirsiniz.
Telefon: 0536 851 5006
mail: info@eflamuhendislik.com